KözGázrezsó

Rise up!

3 szupertipp rizskészítéshez

2017. április 05. - imacat

Ha köretről van szó, bizonyára mindenkinél a top 3-ban található a rizs (ha jól sejtem, a tészta és a krumpli mellett), azonban korántsem olyan uncsi kaja, mint hinnénk...  A mindenki által ismert kemény vagy túlfőtt, ízetlen menzás-rizs "joggal" véste be magát emlékezetünkbe, pedig nagyon is szuper ételek hozhatóak ki könnyen, gyorsan és legfőképp költségtakarékosan ebből a klassz "köretből".

Mielőtt még belevágnánk a rizskészítés rejtelmeibe, nézzük meg, egyáltalán mi a piaci kínálat: ahogy végigmentem egy átlagos kistesco rizspolca mellett egyből több, mint 5 féle doboz akadt a kezem ügyébe: konyhakész rizs, gyors rizs, barna rizs, hosszúszemű rizs, basmati rizs, jázmin rizs és nagyjából ugyanezek, csak főzőtasak nélkül. (Azoknak, akiknek még nincs túl sok tapasztalata a rizsfőzés terén, vagy kellemetlenül érzik magukat, amikor ételmaradékot kell kihalászni a lefolyóból, a főzőtasakos verziót ajánlom).

17632291_10207458311009791_7571688300546086460_o.jpg

A beszerzés után (illetve közben) jöhet egy kis elméleti alapozás rizstéren:

  1. fehér rizs: a csirkemell-rizs-zöldség gyúrósmenü szentháromságának egyik alapeleme, a leggyakoribb verzió. FIGYELEM, a "gyors rizs" és "konyhakész rizs" illetve még a "hosszú szemű rizs" is ebbe a családba tartozik; a köztük lévő különbség a főzési idő hosszában keresendő... A leggyorsabban ki gondolta volna, a "gyors rizs" készül el.

  2. barna rizs: A fehér rizs eggyel egészségesebb verziója és sajnos vagy nem, de az egészségesség növekedésével egyenes arányosságban nő a főzési idő is... (Ha nagyon éhes vagy, ne ezt válaszd!)

  3. jázmin rizs & basmati rizs: Valószínűleg már az elnevezésből látjuk, hogy az utolsó kettő fajta már egzotikusabb, ugyanakkor jóval egészségesebb és persze drágább is.

Az elméleti alapok után végre rátérhetünk az elkészítési módokra. Mint azt már korábbi, tésztás bejegyzésemnél említettem, próbáljunk egy kicsit a fantáziánkra hagyatkozni.

A rizs (esetünkben) főzőtasakos elkészítése egyszerű: megvárjuk, amíg felforr a víz, bedobjuk a rizst, és amikor azt látjuk, hogy a szemek akkorára duzzadtak, hogy teli lett a főzőtasak, kész is. Ezután...

  1. Nem kell nagy tudomány hozzá, hogy a rizst egy kicsit új alapokra helyezzük, és ne egyszerű köretként fogyasszuk, hanem kicsit felturbózva (és talán még a rizi-bizi-határt is átlépve) egyéb izgi dolgokat dobáljunk bele: gombát, olívabogyót, stb...

  2. és ha idáig elértünk, innen már csak egy ugrás egy fiiinom "kindof"risotto előállítása... persze csak a lehető legegyszerűbben. Itt érdemes egy kicsit hosszabban főzni a rizst, lényeges elem a fűszerezés, és ahogy én szeretem... sok-sok sajt, illetve bármi egyéb, ami megtetszik, legyen az hagyma, gomba, répa, csirke, stb. Fontos elem, hogy miután a rizs elkészült a fent említett "egyébbel" össze kell pirítani, de figyeljetek, hogy ne szárítsátok ki túlzottan.

+tipp: én nagyon szeretem curryvel megbolondítani, próbáljátok ki Ti is! ;)

  1. Természetesen a desszertről sem feledkezhetünk meg. És mi mást is ajánlhatnék, mint az egyik személyes kedvencemet, a tejberizst sok kakaóval, vagy lekvárral, vagy fahéjjal, vagy ahogy tetszik.

Az elkészítéséhez itt egy kis inspiráció: http://www.nosalty.hu/recept/legegyszerubb-tejberizs

Jó étvágyat nektek! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgazrezso.blog.hu/api/trackback/id/tr1512403535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása