KözGázrezsó

Legyünk zabosak!

2017. március 27. - berc

zab.jpgBizony, zabosnak lenni jó, főleg ha az alapanyagról beszélünk, ugyanis egy ezeregyféle különböző módon felhasználható, variálható, de egy kifejezetten olcsó, mégis egészséges táplálékforrásunk lehet a zab. Ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne róla beszélni, hiszen egy egyetemistának az előbb említett tényezők létfontosságúak egy kajánál, nem beszélve arról, hogy brutál egyszerűen lehet összedobni reggeliket vagy akár vacsikat belőle. Hoztunk is pár variációt Nektek, mert vélhetően sok egyetemista nem is nagyon használ zabot semmihez, vagy ha igen, megmarad a joghurtba keverésnél (ami amúgy szintén egy pörfikt módja a felhasználásának).

Először kezdjük a legklasszikusabbal: a zabkásával. Igazából semmi más nem kell hozzá, csak zabpehely és víz - és bármi, ami passzol hozzá, és éppen van otthon Neked, vagy a lakótársadnak, akit le tudsz húzni, mert volt otthon a hétvégén, és megpakolták mindennel, ráadásul még a nagymama is küldött neki isteni házi lekvárat. Alapvetően a zabkásánál 1:2 arányban szokták az alapreceptben javasolni a zab és a kétszer annyi víz összefőzését, de lehet szaftosabbra is készíteni, illetve lehet hozzá felesben (vagy akár teljesen) tejet is adni a víz helyett (bár ilyenkor nagyobb veszélynek van kitéve a lábos, hiszen könnyen odakozmálhat a tej - szóval óvatosan, lassú lángon, sokszor kavargatva!). Ha ez megvan, innentől tényleg a fantáziátokra és a hűtőkapacitásra van bízva az eredmény: mindenféle gyümölcs, csoki, méz, cukor vagy a már említett híres-nevezetes nagymama lekvárja is belekerülhet. Tipp: főzéskor egy csipetnyi sót is tegyetek bele, ez még jobban előhozza az ízeket (alapvetően minden süteményhez szokták ezt javasolni). De hogy a száraz szöveget feldobjuk egy kis vizuális tartalommal is, nézzétek meg, ahogy Jamie Oliver készíti - rögtön megjön az embernek a kedve egy nagy adag kásához:

zablepeny3.jpgzablepeny1.jpgNa de hoztunk még azért mást is, hogy kedvezzünk egy kicsit azoknak, akik nem olyan édesszájúak! Múltkor kaptunk az egyik kedves követőnktől egy túrós zablepény receptet, amit annyira megkedveltünk, hogy be is mutatnánk: egy pár evőkanál zabot keverjetek össze egy tojással, vízzel és túróval (picit mehet bele több, mint a zabból), sózzátok meg, és egy kis lisztet is keverhettek hozzá, hogy tartalmasabb legyen, majd serpenyőben süssétek ki. Lehet bele akár hagymát vagy magvakat is sütni, vagy utólag is meg lehet tölteni bármivel, lásd a képeket - ez speciel parival, salival, baconnel és mozzarellával lett telepakolva.

zabbananblogra.jpgVégül pedig +1-nek hoztunk egy zabos-banános "palacsintát", ami azért kerülhetett ide, mert hihetetlen egyszerű, olcsó, akár a rántottához el nem használt egy-két darab tojás hasznos felhasználásához is jó lehet. Mindössze a banánt, tojást, és egy kis (1 evőkanál, lehetőleg aprószemű) zabpelyhet kell összekverni, majd egy forró serpenyőben kisütni. Bevalljuk őszintén, ez nem nyerte el mindannyiunk tetszését, de egyszerűsége miatt érdemes lehet megpróbálni, hátha pont Téged nyer meg ez az étel. Mondanunk sem kell, hogy mézzel, lekvárral, bármivel ezt is fel lehet dobni, és tipp: kisebbeket süssetek, sokkal könnyebb megfordítani. Ehhez szintén hoztunk egy vizuális segédeszközt a Nosalty jóvoltából, noha ők a zabot is elhagyták, csak hogy véletlenül se passzoljon a posztom tematikájába.

Köszönjük a figyelmet, jó kísérletezgetést! És ne felejtsétek, ha valami szépet, gusztát alkototok, továbbra is várjuk képeiteket esetleg receptjeiteket Facebook oldalunkon üzenet formájában, emellett ne feledjétek, hogy a Pinteresten is megtaláltok minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgazrezso.blog.hu/api/trackback/id/tr4812375739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása